LExikon

Ha kíváncsi vagy, hogyan működünk, hogyan épül fel a Láthatatlan Egyetem és mitől igazán különleges a közösségünk, kukkants be a kulisszák mögé!

Ki kicsoda?

Láthatatlan Egyetem

Egy nemzetközi, nonprofit, önkéntes szervezet

Közösségi élményként adjuk át a hagyományos oktatást kiegészítő, gyakorlati tudást egyetemisták és fiatal felnőttek számára.
Mottónk: Közösség, tudás, tér a személyes fejlődéshez.
Küldetésünk, hogy az önismereti fejlődést támogatva tudatosságot hozzunk a programjainkon résztvevők életébe. Mindeközben közösséget teremtünk, szakmai és emberi kapcsolatok kialakulásának biztosítunk teret.

Láthatatlan Egyetem Egyesület

A Láthatatlan Egyetem működéséhez szükséges kereteket biztosítja

A Láthatatlan Egyetem Egyesület célja, hogy a Láthatatlan Egyetem céljaival összhangban Magyarországon munkálkodjon az ifjúság egészséges életmódjának és életvezetésének előmozdítása érdekében, szervezeti és személyi keretet biztosítson a nemzetközi kezdeményezéshez, szervezze az önkéntesek tevékenységét, ahhoz tárgyi és egyéb feltételeket biztosítson.

Láthatatlanok

A Láthatatlan Egyetem aktív önkéntesei

Lelkes, tenni akaró, fejlődésre nyitott közösség, akik fiatal felnőttek személyes fejlődését támogató programokat szerveznek, bonyolítanak le és a Láthatatlan Egyetem mindennapi működését segítik.
Ha önkéntesként dolgozol a szervezetben, akkor láthatatlan vagy. Az aktív láthatatlanok összessége a stáb.
Ha önkéntesként dolgoztál a szervezetben, de már, vagy most épp nem dolgozol, akkor ex-láthatatlan vagy.
Ha legalább 3 évet (6 félévet) dolgoztál önkéntesként a szervezetben, akkor hallhatatlan vagy.
Ha hallhatatlan vagy és a következő félévekben nem tervezel önkéntes munkát vállalni, akkor érinthetetlen leszel.

Láthatatlan lehet bárki kortól függetlenül, aki szívesen dolgozik önkéntesként.

Vezetőség

A Láthatatlan Egyetem stratégiai és operatív vezetéséért felel

A vezetőség tagjai az elnök, a programokért, a háttérműködésért és az innovációs projektekért felelős területi vezetők, valamint az országos gazdasági vezető. A vezetőség munkáját hallhatatlanokból álló felügyelőbizottság és felügyelő pszichológus támogatja.

Program-résztvevők

Fejlődésre nyitott egyetemisták és fiatal felnőttek

Ahhoz, hogy részt vegyél programjainkon, csupán a lelkesedés és a nyitottság az előfeltétel, mindenkit várunk, aki fiatalnak érzi magát.

Partnerek

A Láthatatlan Egyetemmel együttműködő szervezetek

Nyitottak vagyunk az együttműködésre hozzánk hasonló szervezetekkel, például közös projektek, programok szervezése, erőforrások megosztása és szakmai tudásmegosztás formájában.

Támogatók

A Láthatatlan Egyetem gazdasági működését segítők

Támogató lehet bárki, aki anyagi vagy tárgyi felajánlásával hozzájárul a működésünkhöz. Banki átutalással, Patreonon, adó 1% útján fogadjuk a felajánlásokat.

Mi micsoda?

Félév

A Láthatatlan Egyetem működésének időbeli egysége

A Láthatatlan Egyetem működése az egyetemek működéséhez igazodik. Őszi félévünk szeptembertől decemberig tart, tavaszi félévünk pedig februárban kezdődik és egészen nyár végéig tart (nyáron általában kisebb aktivitással működünk).

Félévnyitó esemény

A Láthatatlan Egyetem bemutatása az érdeklődőknek

Célja a Láthatatlan Egyetem tevékenységének, működésének, programjainak és önkéntes lehetőségeinek megismertetése az érdeklődőkkel, kedvcsináló, motiváló és közösségépítő elemekkel.

Gyöngyök

Az elvégzett önkéntes munka jelképei

Mindenkinek, aki láthatatlanná válik, ünnepélyesen adunk egy bőrszíjat, amelyre felfűzünk egy gyöngyöt két csomó közé. A bőrszíj mindannyiunkat elkíséri a Láthatatlan Egyetemen eltöltött idő alatt, a csomó jelképezi az egyes féléveket, a felfűzött színes gyöngyök pedig az elvállalt és elvégzett nagyobb feladatokat.

Hallhatatlan vacsora

A legalább 6 önkéntes félévet nálunk töltöttek ünnepélyes találkozója

Minden évben egy elegáns, ünnepi vacsorára és közös nosztalgiázásra, közösségépítésre hívjuk hallhatatlan önkénteseinket.

Háttércsoport

A Láthatatlan Egyetem háttérműködéséért felelős önkéntes csoportok

Többek között IT, HR, kommunikációs (PR és marketing), krónikás, rendezvényes, külkapcsolati, támogatói csoportok gondoskodnak a szervezet mindennapi működtetéséről.

Hírmondó

Belső hírlevél az aktualitásokról

Az elnök rendszeresen összefoglalja az aktuális eseményeket, lehetőségeket, eredményeket, és erről hírlevélben értesíti az aktív önkénteseket.

Innovációs projektek

Folyamataink, módszereink, működésünk megújítására, jobbítására irányulnak

Projektmenedzsment és projektinkubációs támogatás mellett önkénteseink olyan eredmények elérésén dolgoznak kis csoportokban, melyek a szervezet hatékonyabb működéséhez és az önkéntesek jóllétéhez járulnak hozzá.

Kódex

A Láthatatlan Egyetem eseményeinek emlékkönyve

Egy bőrkötésű emlékkönyv, amit minden táborban és nagyobb eseményen bővítünk egy-egy csoportképpel, rajzzal és sok kedves bejegyzéssel a résztvevőktől.

Konferencia

Egy egész délutános előadássorozat életvezetési témákban

Célunk, hogy minden tudatosságra és új ismeretre fogékony érdeklődő egy olyan előadáscsomagot kapjon a konferencia délutánja alatt, ami valós értéket, motivációt és lendületet ad a továbblépésben egy tudatosabb élet felé. Emellett időt, helyet és hangulatot biztosítunk az előadóknak és a közönségnek jövőbeli értékes kapcsolatok kialakítására.

LE

A Láthatatlan Egyetem rövidítése

LE

A Láthatatlan Egyetem rövidítése

Lehetőségek

Egy közel 50 elemből álló lista önkénteseink számára

Az önkéntes munka számos előnnyel és lehetőséggel jár. Ez a lista tartalmazza a különböző fejlődési lehetőségeket, programokat, kommunikációs csatornákat, zárt Facebook csoportokat és a szervezet leghasznosabb tudásgyűjteményeit.

Mapparendszer

A Láthatatlan Egyetem dokumentumtára

A Láthatatlan Egyetemen törekszünk a megszerzett tudásanyag és a mindennapi működésünk színvonalas dokumentálására. Ennek érdekében gyűléseinken jegyzőkönyveket vezetünk, a jó gyakorlatokat kézikönyvekben rögzítjük, a tapasztalatainkat igyekszünk továbbadni az utókornak.

Múzeum

A Láthatatlan Egyetem tárgyi emlékeinek gyűjteménye

Múzeum

A Láthatatlan Egyetem tárgyi emlékeinek gyűjteménye

Naptár

A Láthatatlan Egyetem eseményeinek nyomonkövetését segíti

Google Naptárunkban az önkénteseink mindig megtalálják az aktuális eseményeinket.

Pakli

Ismerkedős kártyajáték

Beszélgetések indításához ad ötleteket, témákat, izgalmas kérdéseket. A Láthatatlan Kiadó terméke.

Programok

Workshopok, táborok, konferenciák és közösségépítő események

A részvétel ingyenes vagy önköltséges (az étkezést, az eszközköltséghez való hozzájárulást, adott esetben a szállást, az utazást a résztvevők állják). A tudást ingyen kaptuk, így ingyen adjuk tovább.

Puli

A Láthatatlan Egyetem logója

Puli

A Láthatatlan Egyetem logója

PuliShop

Puli logóval ellátott termékek boltja

A PuliShop csoport olyan termékek előállításáról gondoskodik, amelyek közvetítik a láthatatlan életérzést, például pólók, pulóverek, kitűzők, matricák, tollak, jegyzettömbök, bögrék, vászontáskák stb. A PuliShop időszakosan nyit ki, kövess minket a közösségi médiában vagy iratkozz fel a hírlevelünkre, ha szeretnél magadnak menő pulis cuccokat rendelni.

Stábvacsora

Az önkéntes félévek nyitásának és zárásának megünneplése

Az elnök az aktív önkénteseket minden félév elején és végén stábvacsorára hívja, ahol beszámol az aktualitásokról, az önkéntes lehetőségekről és az előző időszak eredményeiről. Az eseményen lehetőség nyílik az ismerkedésre, találkozásra, közösségépítésre és szórakozásra.

Tábor

Egy hétvége önismereti workshopokkal és szabadidős programokkal

Tábor

Egy hétvége önismereti workshopokkal és szabadidős programokkal

Társaságok

Hasonló érdeklődési körű fiatal felnőttek laza közössége

Rendszeres találkozókat szervező tematikus közösségek, például kirándulós, társasozós, főzős, filmnézős, színházba járós stb.

Választás

Az önkéntesmunkára való félévenkénti jelentkezés ill. jelölés

Minden félév elején megnyílik a lehetőség az önkénteseink számára, hogy csoportvezetőnek jelentkezzenek, vezetőket jelöljenek, illetve önkéntes feladatokra jelentkezzenek.

Workshopok

Interaktív közösségi programok életvezetési témákban

Önkénteseink vezetésével, kis csoportokban beszélgetünk és közösen fejlődünk, hasznos, gyakorlati tudást szerzünk és osztunk meg egymással.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Facebook

YouTube

Feliratkozom a hírlevélre

Jelentkezem önkéntesnek